El National Park de Yellowstone, enclavat en els territoris de Wyoming, Montana i Idaho ostenta l’honor de ser el primer indret amb aquest topònim, concretament des del 1 de març de 1872. Els visitants inicials que acollí tenien poc o res a veure amb el concepte que amb el decurs dels anys s’aniria imposant. L’esperit valent, aventurer, indòmit i desconegut generacionalment dominava al que esdevendria la comoditat del turisme i l’envolcall natural harmònic. En aquest context i per descomptat amb una perspectiva actual es fa difícil concebre enfrontaments amb víctimes pel mig però això és el que succeí. L’any 1877 i més concretament entre el 20 d’agost i el 7 de setembre es produiren tot un seguit de topades entre visitants, exploradors i el suport de l’exèrcit davant els atacs d’un contingent d’indis “Nez Perce”. Tribu de les planures anomenats així pels colonitzadors franco canadencs en fixar-se en llurs guarniments facials. El mot feia referència al nas foradat per diferents tipus d’abaloris. Provinents d’Idaho, immersos en l’anomenada “Guerra dels Nez Perce” i liderats per “Chief Joseph” durant aquest interval de temps es bellugaren per diverses contrades de les planes i ribes dels rius del park. Les hostilitats foren de certa intensitat amb víctimes mortals pels dos bàndols i finalitzaren amb la fugida definitiva dels indis del territori encara que poc després haurien de rendir-se a les forces del Coronel Miles prop de la frontera amb Canadà. Actualment varis enclavaments del park rememoren l’efemèride i se’n poden seguir les passes tot deixant volar la imaginació i els records donat que l’entorn no ha canviat excessivament d’ençà d’aquells dies.