Escriure sobre un escriptor no esdevé gens fàcil pel respecte i veneració que pot despertar. Si l’autor resulta que és Ernest Hemingway, la dificultat s’accentua per la quota afegida de popularitat i aventura que envoltà la seva vida i obra, on gairebé una complementa l’altre si no és que fins i tot es solapen. Tractaré d’establir un simple enllaç geogràfic, de bellesa, encant, tranquil·litat i inspiració. Un rastre en l’espai separat per gairebé 3.000 milles travessant 10 estats fins connectar Florida amb Idaho i les dues poblacions protagonistes. Coneixent els destins d’aquest particular itinerari i tenint ben present la personalitat de l’escriptor nascut a Oak Park (Illinois) no és sorprenent que en quedés captivat per diferents motius.

A Key West (Cayo Hueso), al 907 de Whitehead Street, una mansió d’estil colonial francès situada en ple cor del Old Town hi visqué de 1931 a 1939. Aquí creà “Les neus del Kilimanjaro” o “Tenir-ne o no”, aquella en la que llur adaptació cinematogràfica una encisadora Lauren Bacall ensenyava a xiular a Humphrey Bogart. El Carib en territori dels Estats Units (Florida) i ben a prop de la seva estimada illa de Cuba on se’l coneixia per Don Ernesto. Pesca, sol i productes autòctons. No es podia demananar més.

La relació amb Sun Valley / Ketchum, poblacions confrontants a Idaho, arrancà de manera diferent encara que cronològicament tot just després, doncs és a la tardor de 1939 quan hi arribà per primera vegada. S’allotjà en el “Sun Valley Lodge” i precisament aquí acabà una de les seves novel·les més universals, “Per qui toquen les campanes”. Personalment, hi coincidí amb altres famosos com Gary Cooper o Clark Gable amb qui compartí esbarjo, converses, caça i pesca, dues de les seves grans aficions. L’any 1959 comprà una casa a Warm Springs on hi viuria fins la seva mort el 1961. Ara, des del seu lloc de repós final, envoltat d’arbres, pot gaudir de les muntanyes d’Idaho que un bon dia el captivaren fins el moll de l’os.

En qualsevol cas, apropar-se a les dues residències (només la de Key West es pot visitar) és endinsar-se en la història d’un escriptor irrepetible i de ben segur comprendre una mica millor l’èsser humà, personatges, entorn, febleses, llegendes i veritats ocultes que caracteritzaren la seva escriptura. Vida i obra agafades de la mà fins el punt de confondre una i l’altra, convertint la pròpia existència en novel·la, mentre que molts relats eren el reflex directe de vivències i experiències.