De ben segur que no hi ha en la història de la música una cruïlla de camins tan trascendent com aquesta. La intersecció entre la 61 i la 49 a Clarksdale (Mississipí) marca sens cap mena de dubte un punt d’inflexió en el blues i també en l’àmbit de la tradició popular nord americana.
La llegenda situa en aquest punt, l’indret en el que el “bluesman” Robert Johnson vengué la seva ànima al dimoni a canvi de virtuosisme tocant la guitarra. D’altres fonts però potser més fidels a les cançons que composà evoquen el pacte a la localitat de Rosedale on l’autopista 8 travessa la número 1. Sigui quin sigui el veritable escenari de l’hipotètic contracte diabòlic de ben segur que dista molt de l’aspecte que presenten actualment, molt diferent de com eren les poblacions, les carreteres i els trencalls a principis dels anys trenta del passat segle XX, plenes de pols i solitud.
En qualsevol cas, si voleu fer la prova i acostar-vos a mitjanit a un dels dos escenaris vigileu la presència d’un gos, la companyia sobtada d’algun individu elegantment vestit i sobretot la forta pudor de sofre en l’ambient.
Johnson morí als 27 anys en circumstàncies poc clares, potser pagant el preu estipulat en un acord precipitat. Tot depen del punt de vista.